- Energiezuinige woningen met een hoger energielabel komen vaker voor bij huizen boven 600.000 euro.
- Mensen met een inkomen tot twee keer modaal kopen vaker woningen met energielabel C of slechter.
- Geldverstrekkers zijn minder happig op het financieren van woningen met lagere labels, wat de kloof tussen arm en rijk vergroot.
- Lees ook: Op huizenjacht? 9 dingen om op te letten, zoals je maximale hypotheek en het energielabel
Energiezuinige woningen zijn voornamelijk bereikbaar voor mensen met hogere inkomens. Dat signaleert geldverstrekker BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, donderdag in een persbericht.
Duurdere huizen worden volgens BLG Wonen vaker naar een groen energielabel getild. Zo is het aandeel woningen boven de 600.000 euro met een energielabel A of B fors gegroeid naar iets meer 50 procent.
In het segment onder de 600.000 euro is het aandeel van woningen met een A- of B-label veel lager.
BLG Wonen waarschuwt dan ook voor een toenemende kloof, waarbij mensen met hogere inkomens lagere energielasten hebben.
Kloof energielabels en waarde woningen
De situatie is zorgwekkend, vooral voor huishoudens met een inkomen tot tweemaal modaal, die vaak geen woning in de hogere prijsklassen kunnen betalen en genoegen moeten nemen met minder energiezuinige woningen.
Uit onderzoek onder 1.300 klanten van SNS, RegioBank en BLG Wonen blijkt dat deze groep beperkte financiële mogelijkheden heeft om hun woning te verduurzamen. "Een derde van deze klanten had vooraf twijfels over de haalbaarheid van verduurzaming door de hoge kosten en onzekerheid over de effectiviteit en terugverdientijd van de maatregelen," aldus Georgette Lageman, expert woontoegankelijkheid bij BLG Wonen.
"Er zijn op dit moment marktinitiatieven waarbij er alleen een lagere rente wordt gerekend voor hypotheken met label A of beter," zegt Lageman. "Daarnaast verstrekken sommige banken minder snel leningen voor huizen met lagere energielabels." Dit beleid kan potentieel kopers uitsluiten van financiering, tenzij zij extra lenen voor verduurzaming, wat niet alle banken mogelijk maken.
BLG Wonen pleit voor een meer inclusieve benadering vanuit banken, waarbij ook mensen die minder financieel krachtig zijn, hulp krijgen met verduurzaming. Volgens Lageman is deskundige begeleiding essentieel, zowel bij het aanvragen van hypotheken als bij het profiteren van subsidies, zodat iedereen gelijke kansen heeft bij het verduurzamen van een woning.